Vadba Aerial Yoge

Zanka iz blaga je vpeta v plezalno opremo, ki jo sestavljajo trakovi, vrvi in karabini. Takšna instalacija omogoča nastavljivo višino blaga glede na višino osebe, ki vadbo izvaja. Večina vaj se izvaja z zanko v višini bokov, kjer deluje kot nekakšna gugalnica, čeprav je pri izvajanju mnogih vaj pomembna prav umirjenost blaga, ko sedamo vanj. Večino vaj namreč pričenjamo v poziciji »svinčnica« (vrvica z utežjo za določanje navpične lege), kar nam omogoča, da zapustimo tla in se dvignemo v blago kar se da umirjeno.

Vaje bi lahko razvrstili po skupinah glede na položaj izvajanja. Ogrevalne vaje pričenjamo sede, leže in kleče na tleh, roki pa imamo v različnih prijemih vpletene v strnjeno blago. Počasi gradimo svojo pot navzgor, ko se postavimo pred ali za zanko in izvajamo vaje, pri katerih v blago polagamo tudi eno ali obe nogi ter vaje, kjer nam zanka daje podporo pod lopaticama. Sledijo vaje, kjer prvič zapustimo tla in podaljšamo hrbtenico v predklonu čez zanko in končno vaje, kjer blago širine treh metrov razprostremo in vanj sedemo.  Prav ta pozicija pa je izhodišče za »inverzije« po katerih je Aerial Yoga najbolj znana. To so vaje, pri katerih medenico in stegna ovijemo v blago, zgornji del telesa pa spustimo v zaklon in končno v zelo prijetno veso, pri kateri se hrbtenica popolnoma sprosti in podaljša. Sledijo mnoge vaje, ki se izvajajo v zraku - najtežje v inverziji puščajo v zanki samo ramena, izvajamo pa tudi takšne, kjer pričenjamo stoje v zanki in se povzpnemo še višje.

Za lažje prehajanje med pozicijami nam služijo lahkotni premeti, pri katerih s pomočjo zanke ohranjamo nadzor nad telesom. Omogočajo nam, da posamezne naučene elemente povežemo v daljšo sekvenco, pri kateri povezano prehajamo med njimi in tako tudi zaplešemo. Obiskovalci še posebej obožujejo igrivi del vadbe, ker se lahko preizkusijo v različnih trikih in pozicijah, ki zahtevajo nekoliko več poguma.

Vadbo zaključimo s sproščanjem, ki daje nepozaben občutek. Ležemo v razprostrto blago, se prijetno zibamo in sprostimo prav vsak del našega telesa, medtem ko nas blago podpira.


KD Center plesa, 2007 - 2014. Vse pravice pridržane. | Oblikovanje spletnih strani Marko Urbanek.
Aerial Yoga      Aerial Yoga v Mariboru      Aerial Silks      Vadba      Učinki      Cenik in prijava      Opozorila      Galerija
Kje smo
Center plesa
Tkalski prehod 7
2000 Maribor
(za Jurčičevo pasažo)

Kontakt
T: 031 772 912
SLO  |  ENG